VENTUZE - TEHNIKA PROTIV BOLOVA

Ventuze ili tretman čašama, jesu drevna tehnika koja se u različitim formama javlja kod mnogih naroda. Takođe je i jedna od metoda kineske tradicionalne medicine. Ventuze važe za efikasnu tehniku protiv bolova koja se koristi sama ili u kombinaciji sa akupunkturom, bioptron lampom, ceragem termomasažom kičme, spinalnom manipulacijom i kinesio taping trakama.

U najčešćem broju slučajeva staklene čaše se zagrevaju koristeći zapaljenu kuglicu pamuka namočenu u alkohol, koja se zatim stavlja u čašu i uklanja kiseonik stvarajući vakuum. Brzo se okreće čaša i prisloni na određeni deo tela. Tako čaša vakumom povuče kožu i učvrsti se.

Korišćenje ventuza za bolji protok energije kroz telo

Smatra se da se ovim otvaraju pore, šire krvni sudovi, prokrvljuje tretirano područje, razbijaju zastoji u cirkulaciji i konačno izbacuju toksini. Nakon terapije na mestima gde su bile čaše ostanu tamni pečati, koji nestanu nakon nekoliko dana.

Jedno od osnovnih načela kineske medicine jeste da je sve u prirodi Qi-Ći (energija), a da se kroz čovekovo telo ona kreće meridijanima i kolateralama. Postoji 12 glavnih meridijana u čovekovom telu i veliki broj kolaterala.

Ukoliko je protok čija kroz telo ometen, jedan od prvih simptoma je – bol.  Osnovni princip je da se prevlačenjem čaša preko kože i izazivanjem vakuuma, patogeni faktori – hladnoća, vatra, vlaga i slično dovode na površinu tela, a samim tim protok Qi-Ći životne energije kroz meridijane je prohodniji. Kada je stagnacija Qi-Ći-ja na određenim mestima uklonjena, bol nestaje  i javlja se osećaj lakoće.

Sve koristi od ventuza kao tehnike protiv bolova

Ova tehnika se koristi kod bola u leđima, menstrualnih problema, gastritisa, prehlada, nesanice . . . Kako utičemo na organe, a u kineskoj medicini svaki organ je povezan sa određenom vrstom emocija, posle tretmana moze doći i do oslobađanja od emotivnih tegoba.

Jako je važno da se klijent nakon tretmana zaštiti, tj. utopli (ne izlaže se hladnoći ni previše vlažnim uslovima). Kako su toksini na površini kože, potrebno je unositi više tečnosti kako bi ih se ubrzano, putem metabolizma, oslobodili.

Ventuze podstiču oslobađanje toksina, stimulišu periferni nervni sistem, aktiviraju limfni sistem i oslobađaju blokade u telu.

Ventuze su jednostavna, delotvorna i bezopasna tehnika protiv bolova. Postoje mnoge koristi ove tehnike jer nije invazivna, može se koristiti za širok raspon stanja i iznad svega je efikasna.