ŠTA JE KINESIO TAPING METODA?

KINESIO TAPING je procedura korišćenja specijalnih elastičnih traka koje bez medikamenata koriguju funkciju mišića (olakšavaju pokret) i smanjuju bol imobilizacijom mišićne fascije (opne). To je metoda koja je osmišljena da olakša prirodni proces izlečenja tela, istovremeno pružajući podršku i stabilnost mišićima i zglobovima bez ograničavanja opsega pokreta tela kao i pružanje produženih manipulacija mekim tkivom.

Kinesio Taping je tehnika koja je  bezbedan za sve uzraste i uspešno tretira niz različitih bolnih stanja. Ova tehnika ublažava bol i olakšava limfnu drenažu mikroskopskim podizanjem kože. Podizanjem kože stvara se prostor koji omogućava limfi da se brže drenira, ovo omogućava veći protok krvi u deo koji je tretiran trakom. Ovaj vid aplikacije omogućava koži da napravi tzv. vijuge koje će podići kožu. Ove vijuge pomažu regeneraciju povređenog tkiva tako što povećavaju prostor između mišića i ublažavaju otok koji je nastao posle povrede. Na ovaj način se smanjuje pritisak i dekompresuju se senzorni receptori što dovodi do smanjenja bola.

Kinesio taping trake protiv bolova koje koristimo u tretmanu protiv bolova u centru za pravi tretman Požarevac

Upotrebom pojedinačnih „I“ traka ili modifikacija u obliku „X“, „Y“ ili drugih specijalizovanih oblika, kao i smera i količine rastezanja postavljenih na traku u trenutku nanošenja kinezio trake se mogu primenjivati na stotine načina i imaju sposobnost da re-edukuju nervno-mišićnog sistema, smanjuju bol i upale, optimizuju performanse, sprečavaju povrede, podstiču cirkulaciju i zarastanje i pomaže u vraćanju tela u homeostazu.

Kinezio taping može se koristiti kao samostalna tehnika ili u kombinaciji sa drugim tehnikama protiv bolova kao što su akupunktura, ventuze, spinalna manipulacija, bioptron lampa i ceragem termomasaža.

KINESIO TAPING I SPORTISTI

Kinesio taping je metoda koja je najpre postala popularna među sportistima. Koristi se već duže vreme u svrhu prevencije i lečenja sportskih povreda. Ova metoda se ne koristi isključivo za sportske povrede već i u tretiranju drugih povreda. Metodu je razvio dr. Kenzo Kase 1970. godine u Japanu. Njegov glavni cilj je bio da se eliminiše bol i da se ubrza proces oporavka mekog tkiva.

Postoje brojne koristi ove metode- smanjena osetljivost mišića, smanjena bol u mišićima, smanjena ukočenost mišića koja se javlja posle nekih tretmana, ubrzano lečenje, smanjenje otoka, limfna drenaža i ubrzanje protoka krvi.

Kinesio taping tretman elastičnim trakama protiv bolova koje se koriste u centru za pravi tretman u Požarevcu

Kinesio taping omogućava puno pokretanje mišića. Ne utiče negativno na cirkulaciju što znači da nema nikakvog uticaja na smanjen protok krvi. Kod rehabilitacije ova traka radi u kontinuitetu, tako da se svaki tretman može nastaviti za dva ili tri dana.