AKUPUNKTURA JE DEO KINESKE TRADICIONALNE MEDICINE

Akupunktura je bazirana tradicionalnom kineskom učenju da je čovek, i sve živo, ispunjen životnom energijom Qi – Ći , koja kruži našim telom meridijanima.

To je vitalna, životna energija koja kruži organizmom i njen nesmetani tok je preduslov energetske ravnoteže.

Kroz telo svakog čoveka je prostire se mreža energetskih kanala kojim su povezani i svi vitalnim organi u samom telu, a na svakom od tih energetskih kanala nalaze se stotine akupunkturnih tačaka preko kojih protiče vitalna energija.

Svi organi su povezani posebnim kanalima u telu – meridijanima

U ljudskom telu postoji 14 glavnih meridijana i 365 klasičnih akupunkturnih tačaka. Energetski kanali ili meridijani se dele na yin i yang kanale i na svakom ekstremitetu se nalazi po tri kanala. Duž ruke postoje tri yin kanala ( pluća, perikard, srce) i tri yang kanala (debelo, tanko crevo, San Jiao). Duž noge postoje tri yin kanala (slezina, jetra, bubreg) i tri yang kanala (želudac, žučna kesa, mokraćna bešika). Takođe postoje dva ekstra kanala, jedan na prednjoj strani tela i drugi na leđima.

Na osnovu tegoba koje neko ima, bol u glavi, bol u ramenu, bolu u nozi, bol u leđima i slično zaključuje se u kojim tačkama i/ili kanalima je energija blokirana. Stimulacijom tih akupunkturnih tačaka pojedinačno ili više tačaka odjednom postepeno se uspostavlja ponovna cirkulacija energije, a samim tim tegobe nestaju.

Akupunktura je potpuno bezbolna jer se u koriste veoma tanke akupunkturne igle kao vlas kose pa se samim tim ubod iglice ni ne oseti. Ubod je površinski. Iglice koje se koriste u akupunkturi su sterilne i posle upotrebe se bacaju .

U toku tretmana klijenti mogu osetiti osećaj toplote, trnce i strujanje kroz telo. Osećaju postepeno smirenje i opuštanje. Kada je reč o ublažavanju i otklanjanju bolova, neki klijenti osećaju značajno poboljšanje stanja već za vreme samog tretmana, neki neposredno nakon tretmana, dok neki poboljšanje uočavaju tek nakon nekoliko dana.

 

Moderna nauka sugeriše da akupunktura olakšava bol tako što menja signale između nervnih ćelija ili utiče na lučenje raznovrsnih jedinjenja u centralnom nervnom sistemu.

Utvrđeno je da na mestu tačaka postoji gusta mreža sitnih nervnih završetaka koji se lako mogu stimulisati iglicama za akupunkturu. Nastali impulsi putuju preko kičmene moždine do viših moždanih centara i velikog mozga, gde se obrađuju. Mozak proizvodi odgovor koji se nervima vraća do ciljnog organa ili dela tela i izaziva ublažavanje ili odstranjivanje tegoba. Istovremeno se oslobađaju i tzv „hormoni sreće“ (endorfin, enkefalin, serotonin) i drugi transmiteri (supstance) koji umanjuju bol i izazivaju opuštanje.

Prednosti akupunkture su: 1) Brzo i efikasno otklanjanje tegoba 2) Nije invazivna 3) Ne koristi bilo koje medikamente 4) Nema štetene efekte

Akupunkturu u centru za pravi tretman koristimo kao samostalnu tehniku za tretmane protiv bolova ili u kombinaciji sa drugim tehnikama za tretmane protiv bolova, kao što su VENTUZE, SPINALNA MANIPULACIJA, KINEZIO TAPING, BIOPTRON LAMPA , i CERAGEM TERMOMASAŽA. Akupunktura je veoma efikasna kod većine bolnih stanja.